Lena Jadekrantz

Din andning... igen
Jo då, vi fyller på med vatten... i bästa fall... vi rör på oss... i bästa fall... vi äter rätt... i bästa fall... vi tar hand om fötter och sminkar oss... men tänker vi på hur viktig vår andning är... nä, det tror jag inte vi gör. Här finns det förbättringspotential hos många av oss. Vi tar andningen för givet. Men den kan vi styra... bara vi är medvetna... så kan andingen påverka att vi mår bättre.
Tänker du på hur du andas, känner du när du andas långt upp i lungorna? Stress kan orsaka detta. Vill du hitta ditt inre lugn, men vet inte hur? Andningen kan vara lösningen.
Jag hittade en youtube-film från Karolinska Institutet, där Anders Olsson berättar om en pilotstudie som genomförts kring vår andning och träning. Se den gärna och översätt tränining med den stress som kan uppstå i ditt liv.
Hur du andas... det återspeglar vad som sker i din kropp... både i tankar och känslor och beteenden. Detta oavsett om du är stilla eller rör på dig. Men det går att ta kontroll över detta... enligt Anders Olsson så kan vi med andningen påverka våra tankar och känslor, våra inre organ såsom hjärta och hjärna men olika funktioner som muskelrörelser, matsmältning och immunförsvar. I filmen förklara Anders även hur viktig andningen är för viktnedgång.

Hur andas du? Andas du snabbt, ytligt, håller du andan, tar du stora andetag m.m. De flesta människor är inte medvetna om att de har en andning med stor förbättringspotential. Kanske blir du överraskad över att alla dessa aktiviteter indikerar försämrade andningsvanor:

  • Harklar dig i tid och otid (en harkling är ett andetag)
  • Håller andan när du koncentrerar dig
  • Andas forcerat när du pratar
  • Har munnen öppen när du tränar
  • Andas snabbt, högt uppe i bröstet när du blir stressad
  • Snarkar när du sover (en snarkning är ett andetag)
Ja, gå gärna in på medvetenandning.se och läs mer och se hur du kan göra för att förbättra din andning :)
För dig som springer... är detta också mycket intressant... fram med silvertejpen :)
För dig som "springer för fort"... kan andningen också hjälpa dig att få balans... och... indirekt även din omgivning!