Lena Jadekrantz

Djurens påverkan på oss!
På Gustav Adolfs Torg mitt i Malmö, har det under några veckor i vinter skett en "konstnärlig" installation. Syftet med installationen är att bjuda in befolkningen i Malmö till en egen reflektion över "vilka vi är och hur vi väljer att leva". Ni funderar säkert vad denna installation är för något? Jo, det är en direktsändning i storbild från ett björnide från Järvzoo :) Blir man inte glad av kreativa lösningar :) 
Det är filmbolaget Tally-ho, som har skapat denna kreativa installation. Olle Toftenow från Tally-ho säger att "det finns något tryggt och trösterikt över att titta in i björnens ide".
Så nu kan alltså malmöborna njut av djurens rörelser och utveckling när de shoppar eller går till och från sitt arbete :) Troligen är även denna installation en bra grund för fina samtal... som i sin tur ger fin gemenskap :) Är detta inte helt underbart! En direktsändning från Järvzoo i realtid :) Kolla här om du också vill kolla på björnarna och på myskoxarna... i en sändning i realtid från Järvzoo :) Järvzoo detta underbart fina ställe... ett hett tips: besök gärna och ta med fikakorg :) 
I Sverige går björnar i vintervila under oktober/november och lämnar sitt björnide någon gång i mars/april. Under vintervilan så kan björnarna gå in i djup sömn då kroppstemperaturen sänks med några grader. Hjärtverksamheten sänks drastiskt så att hjärtat bara slår runt 10 slag i minuten, mot normalt 40-50 slag. Njurarna ”stänger av” urinproduktionen och mage och tarm slutar arbeta. Kanske vi nordbor själva skulle behöva gå i vintervila en period under vinternt... vad tycker du?
Jag hittade en forskningsrapport om ”Husdjur och folkhälsa - om betydelsen av sällskapsdjuren och lantbrukets djur för människors hälsa”, som producerats på uppdrag av Folkhälsokommittén i Västra Götalandsregionen och ett antal forskare från SLU m fl.
Slutsatsen i rapporten är bl a att vår kontakt med djur minskar vår stress och framförallt gör oss mer motståndskraftiga mot stress. Tydligen sjunker puls, blodtryck, mängden saliv samt kortisolhalterna i blodet. Dessutom så känner vi oss lugnare och tryggare. Studier visar även att djur skapar glädje och förbättrar vårt humör genom att en central stressreglerande mekanism går igång. När detta händer dämpas stressreaktionerna och vi "larmas av", det är då systemet för återhämtning och återuppbyggnad träder in... ja den där återhämtningen ni vet som är så viktig för oss. Ja, konstaterar bara att djuren gör gått för oss! Varför kan vi människor inte göra gott för oss själva, tillsammans?
I forskningsrapporten framgår även att beröring är bra för oss.  När vi klappar ett djur så blir både människa och djur lungare. Detta beror på att ämnet oxytocin frigörs vi beröring. Detta sker även när människor berör varandra. Do you remember... We are made for connection and protection! Min rekommendation... välj "connection" före "protection". Beröring stimulerar välmåendet, gör oss öppna och positiva samt skapar utrymme för återhämtning och läkning i kropp och själ... Det kan också göra det lättare för oss att söka kontakt med andra. Dock måste nämnas att beröring sker då båda parter är redo för detta, inkännandet av den andre är viktigt! När det gäller djur så tar det ibland tid att lära sig ex hund-språket. Ibland tar det helt enkelt längre tid att nå beröring. Det blir inte alltid bra när man går för fort in i den andres sfär. Det handlar också om respekt. Långsiktighet skapar trygghet, eller hur :)
Andra effekter, enligt forskningsrapporten, är även att vårt minne förbättras och att vår lärprocess blir enklare. Som alla vet så bygger kontakten med ett djur på ett ordlöst samspel. Djuren uppfattas alltid som väldigt ärliga i sina reaktioner. De är direkta och är det kärlek... ja då är det kärlek :) Ingen ex-formation här inte :)
Som alla vet så påverkas även våra rörelsevanor, eftersom vi måste ut och röra på oss med ex vis en hund. I rapporten framgår att i genomsnitt går en hundägare i Sverige mellan 70-90 minuter om dagen. Det är mycket bra! 
Det har även visat sig att relationer till djur och att ta hand om djur kan vara en väg att öka empatisk förmåga och minska aggressivt beteende. För dig som inte har ett husdjur men ändå vill ta del av ett husdjurs vardag, så kanske livesäningen från Järvzoo kan vara kul och intressant.
Ett roligt och kreativt inslag i allas vår vardag... eller hur :)