Lena Jadekrantz

Maria Borelius
Vad hände med Maria Borelius efter den korta karriären i regering och riksdag? Ja det blev tyst... men nu visar det sig att hon har varit detektiv i ett antal år. Denna vetenskapsjournalist har grävt och letat efter information om hur man på bästa sätt ska må bra. Intressant! Det började för henne i 52 års ålder... ja, tänker ni ... det vet vi väl alla att både knopp och kropp ställer till det för oss kvinnor... klimakteriet... och det var detta som fick henne att börja fundera... ska det vara så här! Driftig som Maria Borelius är tog hon tag i saken och började intervjua både forskare och träningsgurus...och hon har nu skrivit boken Hälsorevolutionen.
Vad kom hon då fram till? Att det är viktigt med en antiinflammatorisk livsstil. Hon nämner att kosten är viktig, motionen är viktig... men framförallt nämner hon vikten av återhämtning i form av att befinna sig i naturen, njuta av solnedgång mm... att vi stannar upp!!! När vi gör positiva saker såsom vara aktiv som främjar något annat eller någon än oss själva... har forskarna konstaterat en minskning av inflammationer. Hinner du det i ditt liv?
Maria hänvisar till ett antal undersökningar och konstaterar att det är viktigt att vi tillåter oss att stanna upp i ett stressat samhälle... och att vi gör detta regelbundet. Självklart nämner hon även vikten av att dra ner på socker, som vi idag vet driver på inflammation. Kunskap om hur vårt insulin påverkar oss och som också redovisas i boken. Blodsockerstabilisering förespråkas. Maria nämner även bl a de postivita polyfenolerna som bl a finns i grönkål, vikten av probiotika för tarmarna och omega tre. Maria berättar att många av oss fyller på grönsaker på tallriken, men protein är minst lika viktigt... detta med tanke på att kvinnor tappar muskelmassa ju äldre man blir. Vi behöver protein för att bibehålla och förädla befintlig muskelmassa... styrketräning rekommenderas. Slutligen nämner Maria om sin frustration att denna viktiga forskning inte når ut till allmänheten. 
Såååå, gå nu ut och njut av natur och solnedgång. Stressa inte. Ät bra mat. Förstå din kropp och rör på den. Försök påverka din egen arbetsmiljö i positiv riktning så att det finns tid för reflektion.
Jag själv har troligen en kropp som är inflammationskänslig, eftersom jag varit extremt förkyld och sjuk de sista åren. Bakgrund stress? Ja, troligen och fullt medveten om detta. Därför har jag i ett antal år försökt att mota bort detta med träning och rätt mat i den mån jag kunnat. Jag har försökt att äta antiinflammatorisk kost genom livsstilen Paleo... vilket inte är någon diet. Paleo är den sk stenålderskosten som har till syfte att du ska äta så naturlig och ren kost som möjligt. Rena råvaror såsom frukt, grönsaker och animaliska produkter ingår. Det är sex råvaror och livsmedel som inte ingår, nämligen mjölkprodukter, spannmål, baljväter, raffinerat socker och processade livsmedel, stärkelse och alkohol. Här har jag under perioder varit mer liberal. Men det jag inte lyckats med är tid för återhämtning och min kropp har varit trött. Rekommenderar swedishpaleo.se om du vill veta mer, där framgår mer om den läkande kosten.
Därför är det nu härligt att höra att Maria Borelius nu har funnit forskning som bekräftar det många av oss redan vet och där det tydligt framgår att vi måste stanna upp. När vi stannar upp och tittar på en solnedgång, njuter av en promenad i naturen... ja stannar upp och tittar... gärna i brett perspektiv... då mår vi bättre... den låggradiga inflammaiton vi har i våra kroppar kan då minska....!!!
Fantastiskt!
Har du möjlighet så läs gärna hennes bok Hälsorevolutionen :)
... och glöm inte att andas!