Lena Jadekrantz

Gatering
Nu strålas "strålis" fem dagar i veckan under fem veckor. Det går bra än så länge, inser att jag lär känna ytterligare  ett gäng underbara sköterskor. Helt otroligt vad stolt jag är över att betala skatt så att jag får möjlighet att få denna fantastiska vård. Det här är ett gäng sjuksköterskor som vidareutbildat sig till specialister inom strålning. Man kan ju bara gissa hur mycket teknik och fysik det är i de kurserna! Återigen imponerad!
 
Måste erkänna att jag innan detta startade hade en annan bild av strålningsbehandling än vad jag har idag. Som jag har förstått så är den teknik de har valt till mig relativt ny och det var många i personalstyrkan som deltog i bevakningsrummet första gångerna jag fick behandling. Detta fick jag veta efter någon dag :) 
Det finns tydligen två olika sätt att ge strålbehandling vid vänstersidig bröstcancer.... ja hjärtat ligger ju på vänster sida också... det komplicerar ju saker och ting! Innan en behandling påbörjas sker en skiktröntgen och jag fick även då två tatueringar på varsin sida av kroppen. Två små prickar som aldrig kommer att gå bort. I planeringen så väljs den behandlingsplan som ger minst stråldos mot hjärtat.
 
I mitt fall så har man valt en andningsstyrd behandling... det innebär att jag styr strålningsapparaten med min egen andning. Jag har en Ipad ovanför mitt ansikte när jag ligger på britsen/sängen. På bilden nedan ser ni att jag ska andas och hålla andan när jag kommer in i den gröna rutan. Då börjar strålningen. Det tar c:a 5 minuter och det är c:a 5 sessioner... så jag hinner andas normalt emellan sessionerna. Jag styr alltså när jag själv anser att det är dags att strålningen startar. Om jag får en hostattack eller inte orkar hålla andan så gör inte det något. Då är det bara att andas som vanligt... apparaten känner av och stänger av strålningen då. Vid den andra behandlingstekniken levereras strålarna under ett förutbestämt tidsintervall.
Jag har även fått veta att det är en sjuksköterska samt en fysiolog här på sjukhuset i Sundsvall som har tagit fram detta program för Ipad... egentligen ingår ett par specialglasögon ex glasögon sm avnänds när man spelar dataspel. Ipads föredras dels pga lättare hantering med hygienen... ja jag håller med och detta fungerar galant! Återigen imponerad av all forskning och alla resultat som kommer fram! Hoppas sköterskan och fysiologen har tagit patent!
 
Jag har fått frågor om jag utövar meditation och/eller djup avslappning... svaret är: ja det gör jag! Detta har hjälpt eftersom jag ligger på britsen med armarna ovanför huvudet och måste ligga exakt stilla och får inte röra mig när väl allt är inställt. På bilden längst upp ser man inte armstöden. Sköterskorna är oerhört noggranna med inställningarna. De tre första dagarna fick jag ta röntgen och därefter granskade fysiologer alla bilder innan sessionen kunde starta. Men nu är allt i ordning och den närmaste veckan tror jag att strålningen kommer att gå på 10-15 minuter totalt med klädbyte och snack med personalen. 
 
Ja, jag andas alltså in luft i lungorna och håller andan i max 20 sekunder per session. Jag har fått veta att risken att få besvär med strålskador i lungpartierna minskar om man har luft i lungorna... men framförallt så innebär varje andetag att mellanrummet mellan hjärtat och lungan ökar... vilket innebär att det blir en större passage för strålarna att ta sig igenom. Risken för att få strålskador i hjärtat minskar med denna metod. Bra va! Strålskador i hjärtat kan innebära högre risk för hjärtinfarkt och hjärtdöd. Hmmm... det vill vi inte! Jag håller hellre andan!
 
Den här metoden med grön ruta... den så kallade dörren... kallas Gatering. Utöver det används även en metod som jag inte kommer ihåg namnet på just nu. Denna metod innebär att strålarna har en sprutmålningsrörelse, vilket ska ge en bättre effekt i behandlingen. 
 
Ja det är vad jag har lärt mig fram till nu och så fort jag vet mer så får ni självklart veta 😍
Glöm inte att vara glad att du är du och sprid gärna glädje och kärlek varje dag 😍
Livet är för kort för något annat 😍