Lena Jadekrantz

Brain again...
Vi påverkar oss själva mer än vi tror, hur just du är uppbyggd och formad är intressant. Din egen unika design har påverkan... i dig själv och för oss andra.
Har du själv förståelse för hur just din hjärna fungerar? Har du insikt om dina egna reaktioner och hur de påverkar din omgivning? Tror du att dina egna reaktioner alltid är de rätta? Ja, sjävklart... de är ju rätt för just dig... men vet du hur du påverkar din omgivning?
Vi är ju alla individualister, vi är skapade på olika sätt och har olika förutsättningar med oss i bagaget. Sånt är livet! För oss alla! Ja, ni vet... arv och miljö!
Hjärnans uppbyggnad är viktig och din egen hjärna är ju utformad för just dig! Men frågan är... känner du din hjärna? Vet du hur du brukar reagera? För att öka din egen förståelse så är det alltid bra att veta hur de olika funktionerna i hjärnan fungerar... så här nedan kommer därför en kort beskrivning.
Prefrontala Cortex (PFC) - här sköts komplexa och exekutiva förmågor såsom impulskontroll, planering av våra rörelser och styrning av beteenden. Förmåga till uppmärksamhet, omdöme, tidsuppfattning, reflektion, analys och problemlösande. Förmåga att fatta beslut och att anpassa sig till sociala sammanhang. PFC finns i hjärnans pannlob och har kopplingar till hjärnans alla sinnessystem, amygdala och hippocampus.

Basala ganglierna (BG) - fixar så att vi har jämna och välkoordinerade rörelser. När du ska lära dig något nytt så är det här det bl a händer. BG är kopplade till hjärnans belöningssystem. BG är ett område i cortex under hjärnbarken.

Limbiska systemet (LS) - är den sk känslohjärnan. Hanterar affekter och undermedvetna tankar. LS är viktig för vår förmåga att uppleva och bearbeta känslor... men även viktig för inlärning, minnen och motivation. LS tillhör centrala nervsystemet.

Talamus (T) är en omkopplingsstation. Funktionen är att samordna aktivitet mellan hjärnans olika områden. T fixar och prioriterar våra sinnesintryck och vår förmåga till uppmärksamhet.

Hypotalamus (H) - Kontrollerar blodtryck, kroppstemperatur, ämnesomsättning och sömn. H kopplar hjärnan till det endokrina systemet, hormonerna dopamin, melatonin, kortisol och adrenalin.

Amygdala (A) - är en del av limbiska systemet (LS), dvs känslohjärnan. A är viktig för vårt emotionella nätverk samt för våra negativa och positiva känslor.  A kopplar även ihop inkommande sinnesinformation och fysiologiska och beteendemässiga förändringar som kopplas till emotionella reaktioner. A reagerar starkt vid snabba förändringar, stressfyllda situationer och händelser som kräver emotionell reaktion.

Hippocampus (HC) - Viktig för vårt korttidsmnne och när vi skapar oss nya minnen. Bra även när vi ska orientera oss, särskilt när vi ska ta oss till och från i ett okänt område. HC är en kopplingsstation som förbinder olika associationer som finns i olika delar av hjärnan. HC kan krympa vid stress... vilket påverkar din kognitiva förmåga. HC är en del av det limbiska systemet (LS).

Utöver ovanstående så finns det ju även signalsubstanser och hormoner... som också påverkar oss. Jag tror på neuroledarskap i praktiken!

Det är många områden och trådar som ska hänga ihop och vissa av oss har mer av något och andra har mindre... sk individualism!
Ta kontroll :) 
Öka gärna din egen självförståelse :)

Respekt för alla!!!