Lena Jadekrantz

Vad såg du?
Igår publicerade jag i ett inlägg endast en svart prick... eller... vad såg just du? Såg du enbart en svart prick... eller... såg du även det vita området runt omkring?
Många av oss fokuserar enbart på det synliga, ibland kan man bli alltför fokuserad på ett problem och väljer då bort det att se området utanför problemet... det vita området... som kan ge en lösning! Fokus på problemet men inte på problemlösningen. Känner du igen dig?
Hur är det i din vardag... finns det svarta prickar där? Vad symboliserar den svarta pricken för dig? Vad finns det för möjligheter i ditt vita område? Känner du att du blir låst av denna prick eller har du verktyg för att ta dig förbi och se möjligheter i det vita området? Hur gör du när andra personer fokuserar på den svarta pricken... men du ser även det vita området? Vad händer då? Ja det finns många frågor man kan ställa sig kring detta.
Ja, vår egen kreativitet är ju egentligen obegränsad. Jag är oerhört imponerad av vår granne med familj. Det är så underbart att se hur man har löst generationsklyftan genom att "förädla" rullatorn till en barnvagn :) Nu kan morfar och barnbarn gå på en promenad och båda är trygga och har roligt :) Jag har lånat bilden av mamma Ellinor och pappa Pelle :)
Foto och copyright: Ellinor och Pelle Lindberg 
Är vissa personer mer kreativa än andra? Troligen, tänker jag... och resonerar som så att en av våra hjärnhalvor oftast dominerar när det gäller kreativitet... Men si, där har jag fel.. alla kan vara kreativa enligt Micael Dahlén... ni vet ekonomen med svart nagellack som har bl a skrivit boken Boxen.
I boken beskriver han att kreativitet är fundamentalt för oss alla och något som vi kan träna upp för att ta oss utanför våra vanliga tankebanor. Glöm inte att hjärnan är lat, vi vill ju gärna sitta på samma stol, vara med samma gäng... eller åka samma väg... ja ni förstår! Öppenhet kanske behövs för kreativitet. Möjlighet till reflektion, eftertanke och analys. Rutiner och system i all ära!
Funderar gärna på om det finns skillnad i kreativitet utifrån färgerna i metoden DISC-analys? Är blå mindre benägna att tänka nytt? Gula alltför nytänkande? Röda kommer de till att öht tänka nytt? Gröna vill de att det ska vara som det alltid varit? Eller vad tror du? Hur resonerar du?
Micael Dahlén berättar att alla kan vara kreativa och vi behöver vara kreativa, menar han, eftersom det är något fundamentalt i oss alla. Han ställer frågan om fler människor som samverkar ökar sannolikheten för nytänkande eftersom det är i processerna mot målet som kreativiteten skapas. Han menar att det många gånger är vi själva som sätter stopp för att komma vidare.
Har du hört talas om den Gordiska knuten eller kanske rent av ett Alexanderhugg? 
När Alexander den store år 334 går in i staden Gordion, som nu ligger i Turkiet, så får han och hans mannar höra talas om det sk Zeustemplet och en helig vagn. Vagnen ska ha tillhört Kund Midas... och denna vagn är knuten med en speciell knut... som INGEN har lyckats lösa upp... detta pga av en spådom ... som uttalat att den som klarar av att lösa denna gordiska knut... kommer att bli... asiens härskare! Självklart en utmaning för den store Alexander... och som han självklar klarar av tack vare att han tar fram sitt svärd och svingar den över knuten... vips så var den öppen... Denna kanske något fiktiva berättelse har ju ett syfte... att någon på ett drastiskt sätt löser ett till synes omöjligt problem.
Men vad är då detta sk Alexanderhugg? Jo, det är när du gör något drastiskt för att komma vidare... lägga om livssstil, byta inrikning på ditt verksamhet, säga upp dig, bryta upp relationer mm... eller som i bilden ovan tänker utanför boxen :)
Att ständigt tänka på den "svarta pricken"... kan det kanske bero på att det ger en trygghet...  man vet vad man har... men inte vad man kan få :)
Lycka till men nytänket :)