Lena Jadekrantz

Det talade ordet
Det här med ord fascinerar mig, som ni vid det här laget redan har förstått 😉 Ord i olika konstellationer kan skapa så mycket intressant. Det skrivna ordet och det taladet ordet. Utan ord har vi inte kunnat kommunicera med varandra. Vi människor är en fantastisk art som har löst både det ena och det andra genom seklen. Trots att vi har fått språket och orden som gåva, så har vi ändå svårt med kommunikation.
 
Vet du att du troligen dagligen talar många språk? Inte enbart svenska. Vi har en hel del låneord som vi använder som egentligen kommer från andra länder och världsdelar. Vi har ordet taco... tack för tacos 😊. Fortsätter med ordet toalett som kommer från det franska ordet toilette. Ordet badkar är dock ett rent svenskt ord som kommer från fornsvenskans bad och kar. Ett annat intressant ord är sorbet... som både finns i franska, turkiska, tyska, engelska. Från arabiskan har vi bl a fått ordet siffra... från det arabiska siffran noll som heter sifr. Vi har även ordet karaoke... ni får gissa var det kommer ifrån! Ja, det finns mycket mer. 
 
Ett ord som jag tycker är väldigt fint, det är ordet 'garderob'. Ja, du läste rätt... jag är inte nörd... vad jag vet 🙃... men jag tycker att 'garderob' är ett annorlunda och konstigt ord... men när man vet innebörden blir det vackert. Ordet garderob kommer från franskan och betyder 'garde robe'... dvs 'vakta klänningen'. Jag studerade under gymnasietiden det franska språket under tre år... men är långt i från kunnig i området, men detta är en av de saker jag kommer ihåg från lektionerna med den stränga franska-fröken. Min kunskap och förmåga att tala det franska språket idag är näst intill obefintlig och sträcker sig enbart till några enstaka ord och några få grammatiska uppsättningar.... hmmm kanske en tråd att ta upp framöver i min framtid 😉
Den korta youtube-filmen ovan är ett bra och roligt exempel på kommunikation... och hur fel det kan gå. Många ord utväxlas men de når ändå inte varandra. Titta gärna och skratta en stund.
 
Buddister har något som kallas 'a beginners mind', som betyder 'en nybörjarhjärna'. Hjärnan tolkar hela tiden allt som sägs och sker. Därför är det ibland bra att 'nolla oss', att gå in utan förutsättningar i ett samtal/möte... speciellt om vi ska prata med andra och främst om vi ska prata om svåra saker.
 
Kommunikation sker i huvudsak med kroppspråk, tror det är upp 80%. Resten består av ljudet, rösten etc. Det är här ordet kommer in i bilden,  vi ska prata och vi ska tolka. Vi ska förstå varandra. Glöm inte att 'se den andre* att bekräfta att du har mottagit det du har hört/förstått/sett/insett. Vi som människor har ju en förmåga att alltd tänka negativt först... tyvärr en nedärvd egenskap för att vi ska undvika hotfulla situationer... jobba istället  på att se det som är bra och det som fungerar.  Det kommer vi långt på😊
 
Ja, kommunikation är svårt, det har vi nog alla gjort våra erfarenheter kring. Ordet kommunikation kommer från latinets 'communis'... som sedan blev 'communicare'... vilket betyder 'att göra gemensamt". Det betyder alltså att grunden för kommunikation är dialog och samtal. 
 
Öppna upp för möjliga kontakter nu under din semester, se en annan person som du kanske inte träffat tidigare och börja ett samtal. Det är så trevligt och kan sluta på så många härliga sätt. Kanske en ny vän för livet?
 
Kram och kärlek till er alla 😍