Lena Jadekrantz

Husknut
Har du hört talas om ordet "foraging"? I matlagningskretsar så handlar det om att man tar tillvara på ätbara växter som finns runt husknuten... dvs version "närproducerat 2.0". De flesta personer har glömt bort gammal kunskap, som faktiskt är intressant... och nyttigt inte bara för oss själva utan även för vår miljö.
En av mina drömmar är att få besöka och njuta av fantastisk mat på Fäviken Magasinet i Järpen. Avsmakningsmenyn kostar skjortan, men är säkerligen mer värt i själva upplevelse. Här tar man tillvara på råvaran på unikt sätt, lokalt producerat och underbart hanterat. Denna restaurang står på min bucket-list :)
Under tiden så njuter jag av matlagningsprogram i TV och nu... nu har det kommit en ny version... fast dock på youtube. Det är Kattis Ahlström och kocken Martin Sjölander som går mot strömmen, dvs ger inte ut en kokbok som alla andra... och gör inte heller någon storproduserad tv-serie... utan ett enkelt, varmt och intressant upplägg.
Husknut heter programmet och jag kommer att följa dessa i under våren/sommaren. Martin Sjölander driver sedan tidigare restaurangerna Knut och Knut Bar i Stockholm och han kommer faktiskt från Timrå. Båda restaurangerna har norrländska inslag. Inslagen på YouTube kommer att innehålla samma grund. Det här blir kul att följa :)
Hjortronmojito
5 cl rom
5 cl hjortronpuré
3 cl lime mynta krossad is
Hjortronpuré
1 kg hjortron
600 g socker
3 dl vatten
Koka upp det och låt det stå en stund (1-2 timmar). Mixa det och sila det fint. Spara kärnorna till hjortronkola.
Hjortronkola
40 g honung
150 g ljus sirap
250 g socker
230 g grädde
225 g rumstempat smör
1 dl hjortronkärnor
Koka allt utom smöret och hjortronen till 128 C. Rör sedan ner smöret. Koka upp till 130 C. Rör sedan ner hjortronen. Rör kontinuerligt så att det inte bränner fast i botten. Gör dropp-provet. Is och vatten, ta lite kola på en sked och se så den sätter sig. Skriv ner graderna så du vet till nästa gång.
Tänk dig att få en hjortronmojito i sommarvärmen 🤗