Lena Jadekrantz

Så många Inte´n
Äntligen ett tv-program som kan förklara varför det finns så många 'inte'. Ett tv-program som med vetenskaplig grund kommer att fokusera på varför vi oftast känner att vi måste avstå. Avstå från viss mat. Tv-programmet heter 'Bästa dieten' och finns på SVT. 
 
Vid min första träff med min dietist så berättade jag om min bakgrund och sa 'det är så många inte*. Vi ska inte äta socker, vi ska inte äta bröd, vi ska inte äta det ena och inte det andra. Dietistens svar var... nu ska vi fokusera på vad du ska äta. Jag blev lugnare och kunde släppa tankar på dieter enligt viktväktare, LCHF, GI, vegetariskt etc. Ett sammelsurium av råd snurrade runt i mitt huvud.
 
Vi blir ju trots allt påverkade och influerade av media... men i vilken kost kan vi själva landa i? Hur kan vi hitta tryggheten i mat, att mat blir en glädje? Tidigare var det ju husmanskosten som knöt oss samman men allteftersom rekommendationerna på 70-talet kom om att vi bör äta mat med lite fett... började problemen och övervikten stegrades bland befolkningar. När lättprodukterna kom... ja jag åt Lätta... ja jag valde bort det som tidigare fanns som ett naturligt inslag i husmanskosten. Jag följde dessa nya rekommendationer utan att jag egentligen då visste var de kom i från. De fanns ju framlagda på ett bra sätt i affärerna och man trodde att detta var nyttigare. För det är ju det nyttiga man vill ha, det är det våra kroppar behöver, vi behöver det för att inte bli sjuka... att få leva hälsosamt och ha ett långt liv.
Det finns oerhört bra poddar, ex FoodPharmacy eller Socerksystrar, som fokuserar på att kosten är vår medicin. Att det går att vara proaktiva. Det är mycket givade att lyssna på dessa poddar och man lär sig mycket. Men det är ändå många 'inte'.
 
Folkhälsan har väl aldrig varit så bra som under efterkrigstiden... då vi begränsade vårt matintag per automatik... det fanns ju inte så mycket ätbart att få tag på och kreativiteten flödade säkert... fyllde ut köttfärsen med vitkål, grönsaker blev ett naturligt inslag och intag av kött långt ifrån den vi äter idag.
 
Nu har alltså tv-programmet 'Bästa dieten' kommit och jag rekommenderar dig som är intresserad att se programmet. Där kommer vi att få följa fyra familjer som får testa olika dieter. Blodprover tas före start och kommer att tas efter testperioden av läkare och forskare. Vi ska se hur det går för familjerna, får de bättre hälsa? Kommer de att må bättre? Kommer de att fortsätta med dieterna? Är vissa dieter svårare att följa än andra? 
 
Ja, det här blir intressant!
Själv har jag landat i Livsmedelsverkets rekommendationer efter att ha gästspelat både hos LCHF, GI och Viktväktare... samt gjort en egen unik kombination av några dieter 😊