Lena Jadekrantz

Simmar
Jag simmar... tar långa simtag. Armarna rör sig diplomatiskt vackert framför mig. Jag sträcker ut... böjer armarna och fingertopparna når varandra återigen. Graciöst. Om och om igen. Känner varje rörelse, varje böj. Tittar åt sidan och ser havsklipporna försvinna förbi min blick. Det går framåt... sakta sakta. Min kropp känner tyngdlöshet och lätthet. En fungerande apparat som njuter av den fina och varma sommaren. 
 
Samtidigt som kroppen rör sig mekanisk, flyter även tankarna bort. Benen böjer automatiskt på sig och jag sparkar bakåt, böjer benen återigen och formar dem som en groda innan avhopp. Om och om igen. Vill inte kliva upp, fortsätter framåt. Njuter och känner den fridfullhet och glädje som jag saknat. Kroppen omfamnas av värmande små vattenvågor, närande och livgivande.
 
Verksamheten i min hjärna har markant avtagit. Stiltje. Vilsamt. Tänker inte... känner bara tacksamhet. Jag är 'här'. Flyter fram, når sjögräset med foten. Sparkar mig förbi det lilla hindret. Vänder mig om, flyter på rygg ett tag. Tittar upp mot himlen, så fantastiskt vackert. Hav och himmel blir ett. Solen lyser, värmer en sargad kropp. En kropp som fungerar. Låter armarna röra sig i cirklar... bakåt... uppåt... under... upp. Nuddar öronen med överarmarna, vrider på handleden och låter vattnet vara energikällan till rörelsen. Benen har ändrat rörelse från böjande till sparkande. Fötterna gör ett bra jobb, rörelse från knäna och nedåt.
Tappar lokalsinnet ett tag och funderar på vilket håll jag är på väg åt? Ansiktet är fortfarande vänt upp mot himlen, vill inte vända på kroppen men måste... vill ju se åt vilket håll jag simmar. Inser efter vändningen att jag inte har simmat så långt åt fel håll. Tar sikte mot vår lilla stuga och böjer återigen benen som en groda innan avhopp, sparkar till. Flyter på, armtag efter armtag. Framåt.
 
Solen värmer och jag är nöjd när jag kliver upp ur vattnet. Behöver ingen handduk, kroppen soltorkar snabbt och magen har tydligt meddelat att nu vill den ha påfyllning. Kaffet är klart när jag kommer upp till stugan, mellanmål framdukat och härligt sällskap finns. Kan man ha det bättre!
 
Det här är en av mina minnesbilder från sommaren. En positiv upplevelse som jag kan plocka fram under den mörka årstiden. Något att längta till igen... en varm sommar med varmt hav och varma sjöar. En kropp som fungerar. En knopp som kan vila. Viljan att ta sig framåt. Teknik och metoder som kan användas, om och om igen... som bara kan plockas fram för att användas när man vill och har möjlighet.
 
Minnesbilder är viktiga för oss. Något positivt som ger oss kraft och energi. Positiva minnesbilder är viktigt att vi skapar. För att nå detta måste vi vara tillräckligt mycket i verkligheten. Att vi stannar upp och tillåter oss att 'ta in' upplevelsen... i tanke, kropp och känsla. Att alla sinnen får jobba. Att vi är närvarande i oss själva. Inte alltid på väg och på gång. Studsande i vardagen. Där upplevelsen har möjlighet att få ligga i korttidsminnet tillräckligt länge för att sedan hamna i långtidsminnet... där den kan lagras och förädlas... för framtida bruk 😍
 
Att bli ett med naturen är en underbar upplevelse!
Eller hur 😊
 
 
#1 - Jatta

Hej. Kom till din blogg och läste om din bc. Blev op mars 2017, mastektomi + 9 lymfkörtlar varav 3 drabbade. Hormonkänslig. Så olika behandlingar vi får, alla mina behandlingar efter op.
Fick ingen andningsstyrd strålning. Varför? Det får endast de som är under 50.

Svar: Ja så intressant! Ungefär samma som mig. Nio lymfor borttagna, varav tre var drabbade. Jag började med cytostatikabehandling 6 ggr, masektomi där hela bröstet togs bort samt nio lymfor... och därefter strålning 25 ggr. Orsaken till att behandlingarna skiljer sig åt kan kanske beror på var någonstans cancern har valt att placera sig, kanske det har med cancerns utvecklingsgrad att göra. Ja det är säkert mycket som spelar in. Vi får olika behandlingar med olika upplägg, alla behandlingar är individuella... alla reaktioner är individuella. Det är så viktigt att vi följer oss själva och gör vår egen resa. Men ett är säkert - jag blir så bra omhändertagen av proffsen på sjukhuset. De vet vad de gör! När det gäller den andningsstyrda strålningen, så tror jag att de inte hade planerat det för mig. Men när jag gjorde första röntgen inför strålbehandlingen, så fick jag mycket beröm för att jag kunde hålla andan länge. Fick frågan om jag höll på med yoga. Svaret var njae, då och då. Men efter det så ville de planera om min behandling så starten sköts fram två dagar. Så svaret är nog att jag kan hålla andan länge :) Hoppas du mår bra idag och hör gärna av dig så jag får höra mer om din resa. Min mail finns i högra kolumnen här på bloggen :) Njuuut av livet... livet har liksom fått en nytändning med stor tacksamhet efter det här. Nu gäller det att fylla det med det bästa. Det kan vara tillräckligt svårt :)
Lena Jadekrantz