Lena Jadekrantz

The hare is running

Dörrarna slås igen, hundarna står inne i varsin bur. De är redo. Krafsar vill ut och är fulla av adrenalin. De får snart göra det de verkligen tycker om! Månader av träning för att bygga upp och snabba upp. Medvetet målinriktat. Nu ska energin frigöras... och det kommer att gå fort nu!

Defileringen är klar och hundarna har visats upp för publiken. Varje hund har en tajt nummerlapp runt sina små kroppar. Varje nummerlapp har olika färg och olika mönster. Under defileringen presenteras tydlig information om varje hund.... ägare, ålder, tidigare vinster etc. Målet är att den snabbast nu ska vinna. Publiken ser sig omkring bland de uppvisade hundarna och har säkerligen fått en del stalltips innan de satsar på en eller flera av hundarna i kommande race.

Ja, det här är en till liten berättelse från mitt liv och det jag varit med om, en av mina erfarenheter. Under ett flertal år så var greyhound-racing nämligen en stor hobby. Ni som känner mig vet ju redan att 'hundar är mitt liv' och som mest har tre greyhounds bott tillsammans med mig och min familj. Syftet var självklart att ha sällskap, men även att träna och tävla i greyhound-racing. 

Det är fascinerande att se hur dessa kraftpaket på tre snabba steg i starten kommer upp i 70 km/h. Fantastiska kraftpaket som är de lugnaste av hundar. Lyhörda och lättsamma, vilket man självklart inte kan tro när de ger all sin kraft och lite mer på banan.

När speakern meddelar i högtalarna: 'the hare is running' och haren startar och susar sen snabbt förbi hundburarna... då slås grindarna upp. Speakern meddelar vidare 'And away they go'. Racet har börjat och det kommer snabbt att ta slut... nu får vi se vem som vinner.

Det är nedärvt att jaga en hare... som egentligen är en plastpåse som sitter på en apparat... oftast en omarbetad motorsåg som går runt på en ställning som finns fastsatt på insidan av banan. Hundarna har dessa unika och snabba egenskaper nedärvt. Förutom benlängd, kroppsbyggnad och lungfunktion... är det även fler saker som skiljer dem åt... den strategiska förmågan, exempelvis hur de väljer att ta kurvan eller lösa svårare situationer när det är trångt. 

Starten är alltid viktig och mycket kan hända när många hundar kämpar för att ta sig framåt. Publiken rusar och skriker hejarop till sina favoriter. Ägarna står utanför banan och är tysta och ser analyserande på loppet. Självklart med hopp om att deras egen hund ska komma allra först. Första kurvan klar... en viss ordning har skapats ur den inledande oordningen. Andra kurvan klar och nu kommer långrakan, här går det fort oj oj oj. Målgång och alla pustar ut. Racet går fort, uppladdningen inför racet är något längre... men träningen den tar lång tid och måste få sin tid för att det ska bli bra och för att chanserna till vinst ska öka. 

Självklart är några i publiken glada efter målgång och kan till och med ha tjänat en slant. Några av de tävlande hundägarna är mycket stolta och får senare gå upp på prispallen för att visa upp sin hund samt för att hämta pris och kanske också en prispeng. Stolta tränare som har dagliga insatser på sitt schema för att forma sin hund. Målinriktade familjer, team som stöttar varandra och som har ett gemensamt mål där man medarbetar och inte motarbetar. Man formar och stärker, bygger och förädlar... styrkan, snabbheten, tydligheten. 

Jag stolthet finns över de fina vinster som hundarna har lyckats få, utmärkelser som varit fantastiska... 'sveriges bästa hund'. När jag nu tänker tillbaka finns stolthet över varandra, över varje insats, varje timme, varje minut. Varje vägning, varje matstund, varje kramstund. 

Dessa hundar har artistnamn och smeknamn. Unlimited, Mr Nice Guy, Yank my tail... heter egentligen Lizzy, Nisse och Jackie. Fantastiska hundar! 

Precis som människor... är även hundar flockdjur. Har behov av att tillhöra, vi däggdjur är ju trots allt 'wiered for connection'. Vi behöver beröring, att känna att vi tillhör. Som flockdjur följer vi hellre flocken än vår egen inre övertygelse om vad vi själva vill och behöver.... men det bästa det är när vi får till en kombination av båda!

Eller hur 😍
Jag undrar vilken erfarenhet just du bär med dig i livet?