Lena Jadekrantz

Vem vann?
Jag råkade att överhöra ett samtal en dag. Frågan var: ’vem vann’? Personen som fick frågan ställer sig genast frågande ’vad menar du’? 'Ja, vem vann… du eller jobbet… efter den här jobbdagen’?
 
Ja, banne mig är det inte så, tänkte jag snabbt. Denna kamp. Det är mycket att göra idag på allas våra arbetsplatser. Vi väljer oftast att slå knut på oss för att kunna prestera på topp. Orsaken är många så klart. Men vi är plikttrogna och angelägna att ha en personlig marknadsföring… kanske av att vi alltid levererar…. kanske av att vi har rätt kläder på oss…. har rätt bil… rätt… you name it.
 
Varför pressar vi oss mer än vi egentligen mår bra av? Vi är en biologisk varelse som har väldigt mycket nedärvt. Vi är experter på mycket här i livet, men kanske inte alltid experter på den egna kroppen och dess olika funktioner och reaktioner. Vi lyssnar inte alltid i tid på de kroppsliga signalerna. Vi har en förmåga att förtränga och tänka att det blir bara bättre om jag... ja det kan vara mycket som är bättre sen....  men sen då hinner det komma stunder då det är bra... och då har vi glömt bort det jobbiga. Men när dessa bra stunder sälla dyker upp, då måste vi vara vaksamma.
Vi själva är våran egen 'chef,' men vi har inte alltid fått mandatet att styra. Är det inte det som egentligen är grunden för den vitala utmattningen som inträder vid utbrändhet och utmattningssyndrom. Vi är inte alltid varse om de signaler som kommer innan, vi stänger gärna av… går på och tänker att det blir bättre sen... bara jag har... gjort det och det och det. Vi har olika metoder att hantera den här processen. Några blir utåtagerande, aggressiva, andra innåtvända och depressiva. Ja, vi gör så gott vi kan för att lösa en knut. 
 
Jag tror att det är när våra egna livsprinciper kommer i obalans… läs: tillåter oss att rubbas… som vi hamnar i obalans. Livsprinciperna är viktiga för att du ska komma till din rätt och få vara den person som just du är och inte ätas upp av krav och prestation mm. Vet du vilka just dina livsprinciper är? Vad är du? Vilken hastighet behöver du ha, vilken harmoni vill du ska finnas i din kropp, vilken glädje ska skina från dig etc etc. 
 
Det är när var och en har bästa möjliga förutsättningar att vara dem vi är, som vi minimerar risken att hamna i obalans med utmattning och utbrändhet som följd. Lär känna din kropp och tanke, dina reaktioner och försök att bromsa i tid. Ja, jag vet att det är svårt. Men ta en funderare eller två på vad du kan göra för att balansera upp dig och ditt liv så att du mår bra och känner glädje. I glädjen kommer också kraften tillbaka, där kan du återfå kreativiteten, skapandet och nytänket. Har du kommit dit, då löser sig resten!
 
Så... efter varje arbetsdag… se till att just du har vunnit 😊
 
Shine a light on you!
And don’t forget... you yourself are already a shining light 😍