Lena Jadekrantz

HÄR.ska.Re....pareras

I jämförelse med bl a SCARF/ASSAR-modellen samt skamkompassen så finns de sk härskarteknikerna, dvs situationer som blir hotfulla... där hjärnan går på högvarv och i försvarsläge. Där energi tas från kreativitet, nyfikenhet och nytänkande. Där energi tas från känsla av gemenskap, sammanhang och gemensamma målbilder. Där skuld/skam kan uppstå. Där det finns ett individuellt mål, att såra någon annan... för att uppnå egen vinning.

Bakgrunden till härskarteknikerna kommer från trettiotalet, då psykologen och filosofen IngJald Nissen började beskriva och analysera det maktövertagande som pågick i Tyskland. Härskarteknikerna förädlades på sjuttiotalet av psykologen Berit Ås, det känner ni nog alla till. Berit beskrev ett antal härskartekniker som hon menade främst användes av män mot kvinnor i offentliga sammanhang. I tabellen nedan finns Berit Ås härskartekniker och vad du kan själv kan göra för att försöka undvika dem. Testa... det fungerar! Vänd energin till det håll det kom ifrån.
Berit Ås har även kompletterat med Objektifiering och Hot/Våld. Ni ser förslag ovan på olika motstrategier och bekräftartekniker.
 
Nu har det kommit kompletterande och kanske något mer moderna härskartekniker som har identifierats och beskrivits av Camilla Ländin i boken Härskartekniker - Identifiera, hantera och förebygga. I de framtagna härskarteknikerna finns ingen direkt könskoppling, utan används av alla oavsett kön.
  • Projiceringsmetoden: Den kritik du framför vänds tillbaka till dig själv. Du får skulden för det du själv klagar på.
  • Komplimangmetoden: Direkt i anslutning till att du får en komplimang blir du ombedd att utföra något åt den som gav komplimangen.
  • Hierarkimetoden: Chefen fattar beslut utan att samverka med någon. De i en lägre position i hierarkin använder metoden, för att slippa göra något. ”Vad kan lilla jag?” 
  • Tidsmetoden: Tiden används som argument för att tysta någon. Du är för ung, du är för gammal, nya kollegor är för oerfarna, äldre har kört fast i gamla hjulspår, du har varit anställd för länge.
  • Stereotypmetoden: Du reduceras i härskarens ögon till ditt kön, ditt utseende, din hårfärg. Nyanser finns inte, utan en stereotyp identitet råder.
  • Offerkoftan: även kallad martyrmetoden: Personen formar identiteten efter att vara lite ynklig, kanske gråter, för att skapa medlidande, inte för att slippa jobb.
  • Relativisering: Härskaren minskar i sin berättelse något som du själv berättat: Ja, allt är ju relativt, men... sedan kommer det som förringar din egen story.

Camilla påpekar att vi inte får glömma bort Jantelagen också... man ska inte tro att man är förmer än andra.

Har du någon erfarenhet av härskartekniker? Hur har du gjort? Jag har mina erfarenheter.
Utövar du dem eller har du blivit utsatt för dem? Eller både ock?
Är dessa härskartekniker en av de hotbilder du har i din vardag?

Har du/ni behov av repararation?
HÄR.SKA.RE... pareras :)