Lena Jadekrantz

Golden Milk
Efter mycket resonerande med mig själv, samtal med läkare och sköterskor. Så gör jag min egen slutsats att jag infektionskänslig. Ja, jag har lättare att dra på mig inflammationer och infektioner. Orsaken till det är min biologiska uppsättning. Punkt. Det blev inte bättre än så här.
 
Nu gäller det att göra det bästa jag kan för att inte dra på mig något som jag inte vill ha i min kropp. Det kan innebära att jag under kommande höst och vinter kommer att avstå från att krama andra personer... ja jag tycker om att krama andra som jag tycker om... jag är bara sån. Men nu gäller det att vara egoistisk för att jag ska kunna leva länge. Det är bara att gilla läget.
 
En av de saker jag måste göra är bl a att ta det lugnare, kanske inte gå på de hårda och tuffaste passen på Friskis och Svettis alltför många gånger. Använda en annan lugnare motionsform och framförallt träna min smidighet... bl a lederna har fått en omgång av alla behandlingar. Jag behöver ta det lugnare, lyssna mer på kroppen och framförallt fylla min kropp med något bättre mat än tidigare. Ja, jag har inte ätit helt tokigt, men det går att göra mer. 
 
Något som är bra att äta är bl a broccoli. Den hjälper till i kampen mot cancer. Innehållet som vi alla vill åt är sulforofan, som hämmar vissa enzymer som är förknippade med cancer. Sulforofan motverkar alltså olämplig celltillväxt. Ja, det finns inte bara broccoli, utan även i vitkål, vattenkrasse, grönkål, blomkål, brysselkål. Så lägg extra mycket på din tallrik 🤗. De senaste åren har jag försökt utesluta snabba kolhydrater och istället ätit mycket broccoli och blomkål istället... men jag fick cancer ändå. Som jag förstår så är det är vetenskapligt bevisat att sulforofan är bra mot alltför snabb celldelning.
Gurkmeja ska också ha den egenskapen att se till att alla bokstäver i en cell ser utan som de ska och inte fördubblar sig. Ett annat tips till dig är att tillverka din egen golden milk. Den går så klart också att köpa i färdigt pulver att bara blanda ner i lämplig mjölk.
 
Denna gyllene mjölk har antiinflammatoriska egenskaper, immunförsvaret mår också bra av denna mjölk och det sägs även att förbränningen ökar... men ja, du får testa själv. 
 
Du börjar med att göra en egen guldpasta genom att koka upp vattnet, vispa ner gurkmejan och ingefäran. Sjud på svag värme en stund. Krydda med svartpeppar som hjälper till att lyfta gurkmejans egenskaper. När pastan kokat i drygt fem minuter så är konsistensen tjock. Pastan klarar sig i kylskåpet i upp till två veckor.
  • ½ dl torkad gurkmeja
  • 1 msk riven färsk eller torkad ingefära 
  • 1 ½ dl vatten
  • lite svartpeppar
  • 2 dl mjölk (vanlig mjölk, mandelmjölk, risdryck, kokosmjölk - välj själv :)
  • 1 tsk kokosolja
  • smaksätt med valfria kryddor, ex kanel, kardemumma och vanilj
  • honung om du vill

När du väl ska göra din golden milk, på morgonen innan jobbet eller på kvällen innan sängdags, så värmer du mjölk och kokosolja och röra ner goldenmilk-pastan. Du kan smaksätta med de kryddor du tycker om. Vill du så ta gärna lite honung i också.

Det är spännande att testa nya saker 😊