Lena Jadekrantz

Make it work
Roller... ja de ser vi på tv varje kväll i olika konstellationer. Många gånger intressant och spännande, så klart. Men många av oss spelar också roller på dagtid... på våra arbeten. Roller är en uppgift vi tar på oss, för att bl a inte visa vårt riktiga jag, oss själva. Något vi måste gå in i för att få en effektivare vardag. 
 
Men när rollen tar för mycket av våra kraft, när rollen har gjort att du är helt slut när du kommer hem. När du måste  vila varje kväll för att kunna ta ny kraft nästa dag. Då har nog rollen fått för mycket utrymme. Att förstå sig själv tar tid, måste få ta tid. Men ge inte upp, det är som att slipa fram den finaste diamanten... den som är du.. med det unika skimrande glans som varje diamant ger. Det är du! Slipa på, förbättra och du kommer att mötas av andra skinande diamanter. 
 
Vi är högt utvecklade som människor... ändå har vi svårt att förstå oss själva och varandra. Vi söker lycka och vi vill komma till rätta som dem vi ändå är. Men det saknas oftast metoder, insikter och hjälpmedel till denna förståelse... eller egentligen saknas det inte metoder... det är bara det att de flesta av oss inte har blivit presenterade för dem... eller sökt sig till dem.
 
Jag har i tidigare inlägg skrivit om DISC-analys och om färgerna blå, grön, röd, gul. Detta är en av många metoder som kan öka vår förståelse för hur grupper och invdivider agerar. Vill du fördjupa dig i ämnet så lämnar jag här tips på en bra bok som nyligen utkommit. Kommer från Insights Discovery. Den fördjupar... eller kanske till och med är ursprunget till DISC... jag vet faktiskt inte... men det jag vet är... boken är bra. Jag har lyssnat på ljudboken, uppläsaren är även författarinnan.
 
Författarinnan är Annika R Malmberg, som på ett bra sätt förklarar och förtydligar detta område. En mycket bra fördjupning till mitt tidigare inlägg här på bloggen. En bruksanvisning med praktiska råd och tips för vardagen och arbetslivet. Svar får du på hur du blir lycklig och hur du ska komma till din rätt som den person du är. Ja det är enklare än du tror.
 
I boken framgår även historiken till dessa färger, hur vi kan göra för att förstå, praktiska metoder och mycket skratt så klart. På YouTube finns även dessa korta (2 min) filmer om varje färg - skratta och le igenkännande😊
 
 
Det Annika påpekar är kraften som kommer av att jobba gemensamt med andra. Hon har en mångårig erfarenhet av att vara 'framgångsexpert' och van vid att jobba i grupper där samarbeten inte fungerar. Det är viktigt att enas om ett arbetssätt, säger hon, samtidigt som hon påpekar att personer som klarar av att vi är olika behövs för att en grupp ska fungera, för då kompletterar vi varandra... precis som definitionen av team: att ta ett gemensamt ansvar.
 
Men oftast blir olikheterna i ett team till ett problem... orsak  är okunskap om sig själv och andra, avsaknad av metod, vilket är olyckligt när det skulle kunna gå att skapa magi. Upp till 80% av problemen i olika team orskas av bristande kommunikation. Otydliga uppdrag ett annan orsak. Vi måste lära oss mer om oss själva och andra och få teknik och metoder till hjälp. Vill du lyssna på en längre föreläsning med Annika, klicka här... då får du bl a tips på olika mötesroller. Du kommer att le igenkännande.
 
Det är viktigt att öka kunskapen om olikheter och att träna på tillvägagångssätt.
Läs eller lyssna gärna på boken och du får många igenkännande stunder och en del insikter 😊