Lena Jadekrantz

STHLM3
Screening för kvinnor. Fungerar! Screening för män. Fungerar ej! Inte än... men förhoppningsvis snart! Jag tror på lika villkor, skyldigheter och möjligheter... oavsett kön. Här har kvinnor just nu fördel... alltså med screening ;)
Socialstyrelsen avslog allmänn screening för män, pga av att nuvarade metod för att upptäcka prostatacancer inte är tillräckligt tillförlitlig. Kanske bra med ett avslag... därmed även ett uppdrag till forskningen att finna nya metoder.
För att upptäcka prostatacancer idag används PSA-prov samt vävnadsprov. Tyvärr kan inte ett PSA-prov skilja mellan en farlig eller ofarlig cancer... och ger oftast falskt alarm. Vävnadsprov... ja, det tas... men de 10-15 stick som sker i prostatan garanterar inte att just en cancercell följer med... moment 22.
Att genomgå en behandling för prostatacancer kan innebära stora konsekvenser för en man. Rätt förutsättningar i provtagningarna finns just nu inte... därför uppmanas män att bl a vara observanta på sitt eget kisseri samt om prostatacancer finns inom familjen. 
Men... nu finns en studie som heter STHLM3, vars syfte är att utveckla en ny diagnostik för att upptäcka prostatacancer tidigare och mycket säkrare... vilket innebär att det i framtiden är onödigt med provtagningar och vävnadsprover. Metoden Sthlm3 är alltså bättre på att upptäcka farliga cancerceller... detta genom en ny form av blodtest. Studien har resulterat i att man hittat mer än 20% fler män med aggressiv cancer.
Är det inte fantastiskt!
Mer pengar till forskning!